Kako da programiranjem promenite budućnost svog deteta

Dok neki roditelji smatraju da je kodiranje izuzetno kompleksna tema koja bi kasnije trebala biti uvedena u život njihove dece istraživanje pokazuje da su deca sposobna da počnu sa programiranjem još u svojoj petoj godini.

Međutim, skeptični roditelji se i dalje pitaju: ‘’Da li je učenje kodiranja zapravo dobro korišćenje vremena mog deteta?’’

Kratak odgovor je DA.

U nastavku teksta ćemo govoriti o tome koliko su škole programiranja značajne za budućnost deteta u 21. veku.

Škola programiranja za decu – pripremanje za posao budućnosti

Tehnologija sada igra veliki deo naših života i svaki dan njen uticaj raste. Skoro je nemoguće zamisliti dan u kome ne stupamo u interakciju sa softverom u nekoj formi. Ujutru kad se probudmo, prvo što pogledamo su mobilni uređaji, tokom celog dana pretražujemo na Google-u, pregledamo i upisujemo obaveze u kalendar, kupujemo, gledamo video ili šta već sve možemo raditi jer lista je praktično beskrajna i raste svakog meseca. Iza svih ovih pronalazaka stoji programer za tastaturom.

Međutim, kao krajnji korisnici, zapravo ne mislimo na programske jezike koji pokreću različite vrste aplikacija i softvera.

Na primer, ako koristite Dropbox, prvenstveno ste zainteresovani za čuvanje i sinhronizaciju svih svojih datoteka bezbedno ili ako ste na Youtube želite da uživate u muzici ili da gledate video klipove. Šta je zapravo u pozadini ova dva servisa? Naravno, jedan od mnogih programskih jezika.

Kada deci predstavite nešto novo, u ovom slučaju mislimo na kako neki softver radi, vi pokrećete njihovu znatiželju i stavljate ih pred izazov da postanu kreatori, a ne samo korisnici. A kada ih naučite da pisanjem koda mogu iskoristiti kreativnost i napraviti šta god im padne na pamet, vi ih zapravo učite da mogu izmeniti budućnost. To je ono što mi radimo u našoj školi programiranja za decu.

Programiranje je definitivno veština koja će postati još vrednija u bliskoj budućnosti. Prema istraživanju za statistiku rada, očekuje se stalni porast zaposlenosti u IT sektoru. S obzirom na ovaj podatak, moglo bi se reći da savladavanja osnova kodiranja više nije luksuz, već potreba za mlađe generacije.

Škole programiranja pružaju deci mentalne alate koji im pomažu da dalje razvijaju mozak i proširuju granice svoje mašte. Kada savladaju osnove programiranja, deca dobijaju priliku da se izraze na potpuno novi način jer kodiranje transformiše njihove ideje u stvarnost.

Kodiranje inspiriše decu da eksperimentišu. Kako postepeno grade svoje znanje, učenici počinju da percipiraju proces učenja kao zabavu i osnaživanje. Oni ovladaju novim komandama i stavljaju ih u praksu odmah. Svai put kada uspeju da naprave funkcionalni blok koda, osećaju se ohrabreni da nastave još jačim tempom.

Pokazujući deci od ranog uzrasta da je sve moguće uz malo mašte i napornog rada, ohrabrujete ih da slede svoje ideje i postanu inovativni. Kao rezultat toga, verovatno ćete videti da odrastaju u pouzdane i proaktivne osobe, što je definitivno plus, čak i ako ne postanu programeri.

Deca dobijaju veštine rešavanja problema

Uobičajena zabluda o programiranju je da je ono previše komplikovano za decu i da deca nemaju sposobnost da isprave kod kada se desi greška. Ovaj deo otkrivanja grešaka je zapravo prilično pristupačan za decu kada se podučavaju na ispravan način.

Prva stvar koju deca nauče jeste da identifikuju problem i prikupe neophodne podatke kako bi prevazišli prepreku. Zatim se pojavljuju najbolji načini za analizu i izdvajanje konkretnih informacija, a to čine tako što sebi postavljaju prava pitanja. Zatim kritički procenjuju svoje opcije i pronalaze najbolje  moguće rešenje za određeno pitanje. Kada deca savladaju da čitaju i prate kod i otklanjaju greške koje su napravili, oni potpuno vladaju kodom.

Veštine uključene u rešavanje problema zapravo podučavaju decu veoma vrednim veštinama koje se mogu koristiti u drugim predmetnim područjima, pa čak i izvan učionice.

U našoj školi programiranja ohrabrujemo učenike da završe različite zadatke koji se vrte oko promena koje su napravili u samom kodu. A najbolji deo? Deca odmah vide trenutne rezultate. Verujemo da je najefektivniji način podučavanja dece u programiranju kroz praktičan pristup. Svaka od oblasti koju obrađujemo ima praktično-primenljivu stranu koja tera učenike da kritički razmišljaju i koriste svoju maštu.

Rezime

Kao što smo gore naveli, škola programiranja može mnogo učiniti za mentalni razvoj dece. Osim što podučavaju decu da kodiraju, naša škola takođe pruža svojim đacima veštine za napredak u životu i budućim karijerama.

Pozivamo vas da upišete svoje dete u školicu programiranja Smile, i pružite mu znanje za budućnost. Sve detalje vezano za oblasti koje obrađujemo možete videti na sledećem linku: http://smile.edu.rs/online.php