Smile školica programiranja

smile-skolica-logo3

Novo digitalno detinjstvo

Children wearing virtual reality with amazing futuristic global virtual imaging background.

Da li je digitalno detinjstvo zaista loše?

Često čujete kako se odrasli danas žale na decu, da samo gledaju u telefone i kompjutere i da ih ništa drugo ne interesuje. Govore da današnja deca nemaju nikakvo detinjstvo, kako je njihovo bilo bolje, da su umeli bolje da se igraju, da se provode i razmišljaju.

Muči Vas činjenica da Vaše dete radije potroši slobodno vreme na telefonu, umesto da se igra sa drugarima, kao što ste to vi radili u njegovom uzrastu?

Ali ako se vratite nekoliko decenija unazad, shvatićete da ste i vi slušali od Vaših roditelja, kako je njima bilo bolje detinjstvo, kako su umeli i radili sve bolje od Vas. Sigurno su i oni istu priču slušali od svojih roditelja, jer svako vreme je imalo svoje inovacije i neke svoje osobine.

Jedno je sigurno, svi ćemo se svog detinjstva sećati kao najboljeg perioda, jer detinjstvo i treba da bude taj najbolji, bezbrižni period, ali budite sigurni da svako detinjstvo ima svoje dobre i loše strane.

Zašto bi veština rukovanja tehnologijom bilo nešto zbog čega ćete se brinuti, kada treba da budete ponosni?

To što današnji klinci rastu uz tehnologiju, nikako ne treba da bude loša stvar, već treba da bude prednost, jer vi i vaši stari niste imali tu privilegiju.

Naravno da sve može da se zloupotrebi, ali uz pravo vaspitanje, učenje i igru, tehnologija, našu decu, može samo unaprediti i pružiti im život sa mnogo više opcija i prilika. Sigurno ste primetili da su deca mnogo veštija od Vas sa rukovanjem tehnologije, brzo uče, lako se snalaze, znaju već sve opcije na telefonu i na računaru. Pa zašto onda tu lakoću učenja i spretnost ne bi pretvorili u nešto pametno?

Umesto što se nervirate jer Vaše dete gleda stalno u telefon, igra igrice i lista društvene mreže, probajte da ga motivišete i otvorite mu nove prozore u digitalni svet, koji ću mu biti i više nego korisni.

Zašto usmeriti dete ka IT struci?

Polako ali sigurno, sve više poslova se digitalizuje, a svakodnevnica nam je odavno prešla na ekrane. Bilo da hoćete da se čujete sa prijateljima, odgledate film, naručite hranu ili pročitate baš ovaj tekst, sve se to zapravo zasniva na programskom kodu.

Možemo reći da je programiranje jezik računara, a kako znamo da će sve uskoro preći na računare, poznavati njihov jezik biće vrlo cenjena veština. Zato je dobro usmeravati dete već od malih nogu ka ovom pravcu.

U školici programiranja naučiće sve ono što će mu približiti IT oblast i rad na računaru, pa će već od malena upoznati digitalni svet, znaće njime da vlada i biće spreman da obezbedi sebi sigurnu egzistenciju.

Programiranje pospešuje dečiju intelegenciju

Osim što poznavanje IT struke može doneti odlično plaćene poslove, postoje i druge prednosti ove discipline koje će doneti i lične koristi. Učenje programiranja i ostalih informacionih tehnologija, pomaže u razvoju kreativnosti i kognitivnih veština, pojačava rad mozga i njegove funckije.

Na taj način deca razvijaju veštine koje im pomažu u rešavanju problema, i to problema sa kojim se susreću u svakodnevnom životu, van računara i digitalnih programa.

Ako se pitate kako je to moguće, treba da znate da programiranje velike probleme razlaže na niz manjih i zatim njihovim rešavanjem dolazi do konačnog rešenja.

Kada deca nauče kako funkcioniše programiranje i kako se rešavaju te vrste problema, na isti način prilaziće i drugim problemima u svom životu i rešavaće ih uspešno.

Portrait of child in classroom. Kid with toy virtual reality headset in class. Success, idea and innovation technology concept. Back to school

Šta će deca naučiti u školici programiranja?

Iskusni predavači koji su vrhunski programeri i dizajneri sa iskustvom od preko dvadeset godina, na pravi način mogu uvesti dete u ovu oblast i svaki detetov potencijal mogu pretvoriti u strast prema tehnologiji.

Osim što su profesionalci u svom poslu, predavači su i sjajni pedagozi, koji dobro poznaju decu, pa će na najzanimljiviji način detetu predstaviti ovu oblast.

Tajna uspeha je zabava!

Kroz igru, praksu i interakciju, deci je mnogo zabavnije učenje i na taj način znanje koje steknu je trajno. U školici programiranja, predavači se trude da učenicima podižu pažnju i motivaciju, podstiču ih da učestvuju i da razmišljaju svojom glavom, razviju kreativne misli i vežbaju snalažljivost.

Polaznici će imati priliku da nauče sve ono što im je potrebno za usavršavanje u bilo kojoj oblasti IT-a, koja će im kasnije otvoriti vrata za najplaćenija zanimanja u celom svetu.

Od rada u Windows-u, MS Office paketu, kao i učenju o bezbednosti na internetu, pa preko web dizajna, i video produkcije, 3D modeliranja i grafičkog dizajna, sve do programiranja i robotike, Vaše dete će napraviti podlogu za zaista uspešnu karijeru.
Učenja su prilagođena uzrastu i sposobnostima, pa najmlađi prvo uče programe i alate, pa se tek onda susreću sa komplikovanijim operacijama.

Da li znate da je svako dete nebrušeni dijamant?

Kako su deca napredovala, tako se i školica programiranja razvijala, pa tako sada mališani mogu u prvom naprednom nivou obuke naučiti o kreiranju sajtova koristeći WordPress tehnologije, naprednu video produkciju i filmske efekte, programiranje Android aplikacija, i programiranje 3D igara u programskom editoru Unity.

Drugi napredni nivo obuhvata profesionalnu obuku za razvoj web aplikacija i rad sa sledećim tehnologijama i programskim jezicima: JavaScript, MySQL, PHP, Bootstrap, jQuery, C#.

Nemojte da paničite ako Vam ovo zvuči previse!

To je zato što ste Vi odrasli, a dete je nebrušeni dijamant.

Dete ima mnogo više motivacije, energije i samopouzdanja, a u njegovom mozgu ima puno više mesta za nove informacije, iskustva i veštine. Njihov slobodni duh misli da može sve i baš zbog toga i može sve.

Možda je glavna vrlina svakog deteta radoznalost, a glavna veština koju predavači moraju da imaju je zanimljiv pristup. Dok god deci nije dosadno, ona će učiti i radovaće se učenju novih lekcija, a to je put do sigurnog uspeha.

Školica programiranja može iznedriti buduće programere, dizajnere, arhitekte, kreatore igrica, filmova i animacija, a ko zna, možda i novog Teslu.

I mi smo bili na početku!

Školica programiranja Smile osnovana je 2014. godine u Jagodini, sa ciljem da kroz mentorski rad u malim grupama pripremi decu školskog uzrasta za učenje novih tehnologija. Sve je nastalo iz velike želje da se deci omogući da spoznaju prednosti i veštine rada na računaru, pa je na samom početku to bilo skromno.

Pozajmljivali su se računari kolega programera, i to u večernjim časovima kada ih oni nisu koristili, predavanja su bila oflajn i samo u Jagodini, a polaznika je bilo svega šestoro. Međutim, entuzijazam se nije gasio, već je sve više rastao, pa se školica zatim proširila i na druge gradove.

U prvo vreme su prostorije bile na Novom Beogradu, pa zatim i na Paliluli, onda i u Novom Sadu, sve dok se nije prešlo na online predavanja, što će dalje omogućiti deci širom čitave zemlje da pohađaju predavanja iz oblasti najtraženijih zanimanja.

Sa osmehom na licu od samog početka!

Da je ljubav prema ovoj ideji pobedila, govori podatak da je do današnjeg dana, kroz školicu Smile prošlo više od 10 000 dece. Mnogi od njih su nastavili da se bave programiranjem i dizajnom, upisali su IT srednje škole i fakultete, a neki su se već i zaposlili i uspešno se bave ovom strukom.

Od pozajmljenih računara na početku, Smile školica stigla je do kupovine robota i 3D štampača, od jednocifrenog broja učenika, stigla je do petocifrenog, od dece početnika, napravila je IT profesionalce.

Sve se može kada se radi srcem i iz želje da se napravi nešto dobro što će nekom omogućiti šansu za bolji život. Motivacija je uvek jača kada radimo za one najmlađe.

novo-digitalno-detinjstvo-2

Kako da Vaše dete postigne sve?

Edukacija u Smile školici se održava onlajn, jednom nedeljno, u večernjim terminima preko radne nedelje ili vikendom preko dana.

Ukoliko Vaše dete već ima puno obaveza, trenira neki sport, uči jezik ili se bavi muzikom, lako ćete naći vremena i za školicu programiranja, jer ćete upravo Vi izabrati termin koji će se uklopiti u raspored.

Školica je namenjena deci od 6 do 14 godina i odvija se u tri nivoa koji traju po godinu dana. Nije bilo retko da su dolazila i deca mlađa od 6, i starija od 14. Kroz Smile školu programiranja prošlo je i čak hiljadu odraslih osoba.

Od samog osnivanja, Smile školica programiranja, pored redovne, održava i besplatnu promotivnu školicu, kao i besplatne radionice.

Na taj način, deca imaju mogućnost da se upoznaju sa radom Smile školice, vide da li im ovaj pristup učenja odgovara i odluče se da li će upisati redovnu školicu.

Besplatna promotivna školica traje četiri nedelje, a u toku sedmice nastava traje 50 minuta. Za ovo vreme, moći ćete da procenite da li je ovo prava stvar za Vaše dete.

Kvalitetno učenje sa bilo koje tačke na planeti Zemlji

Rad putem najnovijih platformi za učenje na daljinu i korišćenje virtuelnih računara gde je sve instalirano i spremno, omogućava detetu da može koristiti bilo koji Windows računar ili laptop, Apple Mac, Linux sa bilo koje tačke na planeti sve dok ima internet konekciju.

Bilo da je Vaše dete kod kuće, bake i deke ili na letovanju, moći će da prati predavanje, samo je bitno da ima sa sobom bilo kakav računar kao i internet.

Predavanja se drže u grupi od sedmoro dece, tako da predavači mogu maksimalno da se posvete svakom detetu posebno, pa će svakom polazniku biti posvećena pažnja, a sa druge strane, u grupi je učenje uvek zabavnije i produktivnije jer podrazumeva i druženje i timski rad.

Sva deca se brzo povežu, pa zatim zajedno diskutuju o lekcijama i inovacijama koje uče. Zašto je online nastava efikasna pokazali su rezultati dece koja su uspešno završila našu školicu programiranja. Čak šta više, procentualno su rezultati dece bili bolji kada smo ih uporedili sa rezultatima dece koja su pohađala programiranje u tradicionalnimim uslovima jer im ništa nike odvlačilo pažnju.

Plaćajte sa osmehom jer ulažete malo za bolje sutra Vaše dece

Dobre pogodnosti koje nudi Smile školica programiranja su te da školarinu možete platiti na rate, ili ako želite da platite odmah celu godinu, ostvarujete popust. Takođe, ako Vaše dete pohađa školicu programiranja, Vaše drugo, i svako naredno dete dobiće popust.

Ne brinite, tu smo za Vaše dete!

Ukoliko se desi da iz nekog razloga Vaše dete propusti predavanje, imaće priliku da potpuno besplatno nadoknadi ili da dobije besplatne video lekcije koje će mu pomoći da nadoknadi gradivo.

Na kraju je novi početak

Na kraju svake edukacije, svi polaznici dobijaju sertifikate u elektronskom formatu, a do sada je podeljeno na desetine hiljada takvih sertifikata.
To je preko 10 000 učenika sa blistavom perspektivom, kao i duplo više zadovoljnih roditelja koji su svoju decu usmerili na dobru stranu.

Savetovanje – DA, pritisak – NE!

Decu, naravno, ne treba na silu terati da se bave određenim profesijama.

Treba im pokazati šta sve postoji, šta su prednosti i mane svakog zanimanja, i omogućiti im da se oprobaju u svim oblastima koje ih budu interesovale.

Ne možete nekom da nametnete da se bavi nekim zanimanjem, jer će pre ili kasnije da se opredeli za nešto drugo, ili će zauvek biti neispunjen i ogorčen, što definitivno ne želite da se desi Vašem detetu.

Vaše dete ne želi da postane programer? I to je u redu!

Međutim, činjenica je da je informatička pismenost postala i te kako neophodna, pa čak i da reše da se ne bave oblastima IT-a, znanje koje steknu u školici programiranja biće im vrlo korisno za sve ostale profesije.

Digitalna pismenost već danas otvara više vrata u poslovnom svetu. Svi traže da napišete u svojoj biografiji koliko dobro poznajete korišćenje računara. Zamislite samo kako će biti u budućnosti, kada apsolutno sve bude kompjuterizovano.

U skoro svim profesijama je neophodno da koristite računar, da imate mejl i društvene mreže i snalazite se na internetu.

Setimo se korone i zatvaranja, kako je sve prešlo na rad od kuće, radili smo online, bili su aktuelni Zoom sastanci, a vajber grupe su se svakodnevno nagomilavale.

Sve je više novih poslova koji ranije nisu postajali i biće ih sve više i više. Dakle, poznavanje tehnologije, neće nam samo olakšati bavljenje određenim profesijama, već će nam olakšati i život.

Informatička pismenost biće neophodno u radu, htelo Vaše dete da bude programmer ili ne!

Budućnost koja nas čeka je digitalna, sviđalo se to nama ili ne, i najpametnije što možemo da uradimo je da je što pre savladamo i krenemo u korak sa vremenom.

Aplikacije na telefonu su sada svakodnevnica, pa ih koristimo da se čujemo s ljudima, uplatimo novac, izmerimo korake, izmerimo šećer, proverimo koja ono planeta svetli iznad nas ili koja je ovo biljka izrasla u našem dvorištu.

Kupujemo u marketima, igramo nagradne igre, bukiramo letovanja i zimovanja, slušamo muziku, treniramo i pazimo na ishranu, vozimo automobile i sve to uz pomoć aplikacije.
Sve više čujete da državnih službi prelazi na elektronsko poslovanje. Ne možemo pobeći od zaključka da će informatička pismenost sutradan biti presudna prilikom zapošljavanja Vaše dece.

Kako da obezbedite sigurnu i uspešnu budućnost za Vaše dete?

Nama će možda biti teže, ali zašto bismo onda uskratili deci priliku da im bude lakše i da na vreme krenu da rukuju tehnologijom. Dobra stvar modernog doba je što je sve to postalo jako dostupno, pa Vam za učenje IT oblasti treba samo računar ili lap top, solidna internet konekcija i malo vremena i dobre volje.

Sve aplikacije koje koristimo neko je morao da izmisli, isprogramira i izdizajnira i dok čitate ovaj tekst, neko je upravo izmislio novu. Zamislite koliko će aplikacija još biti isprogramirano i zamislite da jednu od njih napravi upravo Vaše dete.

Nažalost, u mnogim Osnovnim školama, informtički predmeti nisu prilagođeni i ne idu u korak sa savremenom tehnologijom. Programi su zastareli i deci ne pružaju ništa novo. Ukoliko želite da pomognete svom detetu da sutradan pokaže prstom i izabere gde će raditi i diktirati sam koliko želi da bude plaćen za posao koji obavlja, onda je najpametnija odluka koju možete da donesete danas, UPIS u školicu programiranja.

Imate priliku da rečenica ,,samo gledaju u telefone i kompjutere” koja je usmerena deci, ne bude sinonim za loše detinjstvo, već za sigurnu i uspešnu budućnost.