Smile školica programiranja

smile-skolica-logo3

ZAŠTO JE ONLAJN UČENJE EFIKASNO?

zasto-je-onlajn-ucenje-efikasno-featured

Kako je novo ,,Onlajn” doba došlo u naše živote?

Došlo je vreme kada sve što radimo prelazi na ekrane, računare, telefone i tablete, sve se svodi na aplikacije i kliktanje i sve je postalo digitalno. S jedne strane, čini se da je bilo juče kada smo sve pisali ručno, slušali muziku na kasetofonima, pričali preko fiksnog telefona, recepte zapisivali u svesku, pa čak i slali pisma, ej!

Ko bi rekao da je to bilo pre samo nekolicinu godina i da se toga jasno sećamo?

Mada, toliko smo se brzo navikli na nove stvari, da ne znamo da li sada uopšte možemo da zamislimo taj „oflajn“ život ponovo. Mi koji se sećamo života bez računara smo poslednja generacija kojoj će ceo ovaj novi, digitalni svet biti čudan, jer današnja deca se rađaju upravo u tom ,,onlajn“ digitalnom svetu, i neće ni znati kako je izgledalo pre toga.

Možda mi gajimo neke nostalgične uspomene vezane za stare oflajn dane, i možda nama zvuči malo zastrašujuće koliko to sve brzo ide, ali zapravo ono što treba da uradimo je da se prepustimo i dozvolimo da nam ove nove pojave olakšaju život.

Na kraju krajeva, koliko god se mi batrgali, činjenica je da deci, koja će živeti isključivo u vremenu inovacija, treba omogućiti da se što pre naviknu i uvežbaju da žive onlajn.

Zašto je važno biti digitalno pismen?

Biti digitalno pismen, danas je jednako značajno kao i biti pismen uopšte, odnosno treba da znate da čitate, pišete i snalazite se na računarima. Deci to neće biti problem, jer poznato je da se najbolje i najbrže uči u ranom dobu, pa će tako za njih sve ovo biti lagano i dostižno.

Međutim, većina škola, predmete iz kojih se uče informacione tehnologije svrstavaju u stalni program tek od petog razreda osnovne škole. Zato ne bi bilo loše da im omogućite da se pre toga upoznaju sa ovom temom, pre svega i zbog usvajanja zdravog korišćenja pametnih uređaja.

Kada nas je zadesila pandemija, pa je sve prešlo onlajn, shvatili smo koliko je bitno poznavanje računara, aplikacija tehnoloških veština. Čini se da je to možda deci čak i lakše palo nego nama, jer deca su se mnogo brže snašla.

Šta je sa decom i roditeljima koji se ne snalaze u korišćenju interneta i kompjutera?

Svi već znamo da su nam životi skoro skroz preneti na nekoj mreži. Apsolutno sve danas možemo da završimo i radimo putem interneta. Koliko nam je olakšano dokazuje broj koraka kojih morate da napravite kako bi kupili novu tašnu ili košulju.

Nekada nam je za to bilo neophodno pola dana. Trebalo je spremiti se, obići radnje, pronaći željenu stvar i to se čak nije moralo završiti kupovinom.

Danas to završite za svega nekoliko sekundi i dobijete porudžbinu na Vašim vratima.

Pored svega dobrog, donelo je i mnogo toga lošeg. Da li i Vas plaši činjenica da deca danas odrastaju i sazrevaju na internetu? Da li Vam se čini da ponekada ne uspevate da iskontrolišete šta je Vaše dete pogledalo ili koji sadržaj mu se plasira na društvenim mrežama, raznim sponzorstvima i reklamama?

Jako je teško danas, biti u koraku sa decom, jer morate priznati, oni su rođeni u digitalnom svetu i poznaju tehnologiju bolje od nas. Umeju da prikriju tragove i da nas zavaraju vrlo lako. U moru informacija koje su im dostupne na internetu, najviše nas brinu one loše.

Neprikladan sadržaj, sajber maltretiranje i ”onlajn predatori” su samo jedan delić svega lošeg, ali ujedno i tri važna razloga, ZAŠTO, morate da obratite pažnju i pratite aktivnost Vaše dece!!!

Ukoliko niste dovoljno upoznati rukovanjem elektronskim uređajima ili samo ne znate odakle da počnete, PREUZMITE BESPLATAN priručnik za roditeljeKako da pratite aktivnost vase dece na internetu?” koji Vam je obezbedila SMILE školica programiranja.

U ovom priručniku ćete pronaći sve odgovore i rešenja, jer zapamtite pravilna edukacija i razgovor sa decom je jako VAŽAN!

Takođe, zbog nedostatka znanja o tehnologiji, pojedina deca su za vreme pandemije rizikovala da ostanu i bez znanja o važnom školskom štivu. To se dešavalo jer nisu umeli da koriste tehnologiju na pravi način već samo za igranje igrica ili dopisivanje sa svojim vršnjacima.

Takve stvari su nedopustive u današnje vreme i zato je bitno da preduzmete nešto po tom pitanju i ne čekate da ih o tome uče u školi, i baš zato je UPIS u školice programiranja prava stvar.

Još uvek niste sigurni da je upis Vašeg deteta u školicu programiranja dobra odluka?

Kao što znate, u vremenu gde se poznavanje tehnologije jako traži i ceni, otvara se sve više školica za decu u kojima se uči programiranje, kao i sve što treba da se zna o računarima.

Upisati dete u školicu programiranja, definitivno će biti Vaša dobra odluka, jer ćete detetu pružiti priliku da se oproba u delatnosti koja može da mu otvori vrata najcenjenijih i najplaćenijih profesija na svetu.

Pored toga, dete će naučiti osnovne stvari koje će mu pomoći u daljem školovanju, jer čime god bude rešilo da se bavi, danas je neizbežno poznavanje računara i tehnologije. Da se ne vraćamo na početak teksta, mislimo da je sasvim jasno da je poznavanje rada na računaru potrebno i ljudima koji se neće baviti programiranjem.

Dakle, školica programiranja je nešto što sigurno neće biti višak Vašem detetu. Međutim, školice ovog tipa otvaraju se uglavnom u većim gradovima, a poznavanje IT-a traži se svuda. I u velikim i u malim gradovima, kao i u selima. Sva deca ovog sveta moraće da koriste tehnologije, i svoj deci ovog sveta to treba da bude omogućeno.

Zato je Smile školica programiranja, koja je na početku bila oflajn, rešila da u potpunosti drži samo onlajn predavanja.

Naravno, sada ćete Vi reći da oflajn predavanja imaju svoju prednost, jer je uvek bolje kada je sve uživo i kada je učenik u istoj prostoriji sa predavačima i drugarima sa kojim uči zajedno. Međutim, onlajn predavanja danas postižu potpuno isti efekat jer se zapravo sve dešava uživo u realnom vremenu. Možda niste znali za ovaj podatak ali onlajn nastava ima više prednosti nego što se možda čini.

Sva deca treba da imaju jednaku šansu!

Kako već rekosmo, sva deca ovoga sveta treba da imaju jednaku šansu da nauče nešto što će im napraviti podlogu za bolju budućnost. Onlajn predavanja mogu da pohađaju sva deca u Srbiji koja imaju računar i internet konekciju.

Dakle, ukoliko neko dete živi u gradu u kome nema školice programiranja, moći će od svoje kuće da uči sve što bi inače učio u oflajn školi. Koliko samo dece živi u selima, gde putovanje do najbližeg grada predstavlja napor, naročito ako su pre toga već morali da putuju do škole i nazad. O troškovima goriva i da ne pričamo, a ono što je možda i najvrednije u celoj priči je potrošeno vreme na putovanje, koje biste i Vi i Vaša deca mogli da provedete mnogo kvalitetnije.

Velika većina roditelja ne može ni da priušti da vozi decu tamo – ovamo svakog časa. Neki zbog novca, a neki i zbog posla koji nikako ne mogu da usklade sa detetovim mnogobrojnim obavezama, pa bi onlajn školica bila pravo rešenje za njih.

Ništa bolja situacija nije ni kod dece koja žive u velikim gradovima. Retko ko će svoje malo dete pustiti da samo odlazi na časove, kada zna u kom ludom i brzom vremenu živimo. Roditelji onda svoju decu voze svuda, a kada živite u gradu gde su automobili parkirani još malo pa jedni preko drugih, automatski Vam se ne ulazi u kola i ne vozi nigde ako to nije neophodno.

Traženje parkinga, trošenje vremena kao i para na gorivo su totalno nepotrebni, kada već Vaše dete može da uči iz topline svoga doma. Hladno vreme, padavine, minusi, sve je to nebitno, jer školovanje iz svoje fotelje je zapravo najudobnije.

zasto-je-onlajn-ucenje-efikasno-1

Za koju decu je onlajn učenje prava stvar?

Jeste da je retkost, ali zašto i da pomišljate na to, da li će u školici koju još i plaćate Vaše dete doživeti neku neprijatnost ili vršnjačko nasilje, toga u onlajn školici prosto nema. Ne morate da razmišljate s kim će se vraćati iz škole i da li ćete stići na vreme da ga pokupite, da li će ga neko za to vreme dirati i da li će imati neprijatne situacije.

Ako se dete ne daj bože, razboli, pa nije u stanju da ide bilo gde van kuće ali je u stanju da prati nastavu, neće propustiti nijedno predavanje. Isto važi i za decu sa invaliditetom ili decu koja se iz bilo kog razloga ne kreću ili im je kretanje onemogućeno, ako ne mogu oni do školice, dolazi školica kod njih.

Volite da putuje zajedno sa decom? – Ne brinite Smile školica putuje sa Vama!

Ima onih roditelja koji mnogo putuju, neki zbog posla, a neki zbog zadovoljstva i decu naravno vode sa sobom. Praćenje časova za njih neće biti problem, jer predavanja deca mogu pratiti sa bilo kog Windows računara ili lap topa, Apple Mac-a, Linux-a, sa bilo koje tačke na planeti, samo dok imaju internet konekciju. Tako da Vaše dete časove može pratiti i kad je kod bake i deke ili kod nekog u gostima.

Sve je više one dece koja imaju problem sa socijalizacijom na prvu loptu, stidljiva su, povučena, pa im sama pomisao da treba negde da odu, među nepoznate ljude i decu, stvara vrlo nelagodan osećaj i odbojnost.

Ne vole ni u školu da idu, kamoli na dodatne aktivnosti van nje. Kada dete pohađa onlajn školu, mnogo će mu lakše biti da krene učenje iz svoje sobe, kada zna da ste i Vi tu negde pored njega. Opuštenija atmosfera će ga opustiti i odobrovoljiti.

Na taj način će pristati da upiše školicu, a malo po malo, svhatiće da upoznavanje nove dece nije bauk, i brzo će se prilagoditi, pa će mu sledećeg puta i uživo nastava lakše pasti.

Evo kako ćete brzo i lako da uklopite sve obaveze

Mnoga deca pored škole uče razne jezike, treniraju sportove, pohađaju muzičke i slične škole, i teško da bi našli vremena za još jednu aktivnost na koju moraju da odlaze.

Međutim, ,,Smile“ školica programiranja, koja drži onlajn časove, održava termine tokom cele radne nedelje u večernjim časvoima, i vikendom preko dana, pa tako svaki roditelj može izabrati termin koji najviše odgovara njegovom detetu i koji može da se uklopi u sve ostale obaveze Vašeg deteta i Vas.

Pored svega ovoga, učenje o računarima i aplikacijama onlajn dođe nekako i simbolično, jer upravo je to ono što će decu i naučiti. Praktično znanje, i navikavanje da samostalno rukuju tehnologijom, nateraće ih da iz dana u dan budu sve sposobniji za digitalna dostignuća.

Kako smo doveli onlajn nastavu u SMILE školici do savršenstva?

Nemojte se plašiti da dete neće dobro učiti na onlajn predavanjima, u ovoj školici, predavanja su u grupama od najviše sedmoro dece, pa tako profesor stiže da se maksimalno posveti svakom učeniku, a u grupi uvek raste motivcija da se bolje i više uči.

Surfovanje internetom će im biti svakodnevnica i mačiji kašalj, a pre nego što se zabrinete kako će im biti dostupne i one tamne strane interneta, setite se da ih u školici programiranja na samom početku uče upravo o tome, kako da se zaštite i kako da na bezbedan način koriste internet.

Nema brige, internet Vam je kao i ulica, ako ste dete vaspitali kako da se ponaša na ulici, i sa kim da se druži, isto će biti i u virtuelnom svetu, roditelj će uvek znati gde ,,ide“, s kim se druži i koji sadržaj gleda. U tom vaspitanju će Vam svakako pomoći i školica progamiranja, odnosno iskusni predavači koji su i predagozi pre svega.

Dakle, ,,Smile“ školica programiranja jeste onlajn, ali se časovi održavaju uživo, to jest, Vaše dete neće gledati snimljene video klipove, već će sa profesorom i ostalom decom raditi na lekcijama koje će biti i više nego zabavne, a baš zbog toga i uspešno naučene.

Dolazimo do zaključka da ima dosta pozitivnih strana onlajn školice programiranja. Sasvim sigurno ima više prednosti nego mana i sasvim sigurno treba da date šansu ovakvom načinu učenja.

Učenje treba da bude dostupno svakom detetu!

zasto-je-onlajn-ucenje-efikasno-2

Svako dete treba da ima priliku da se školuje, uči i napreduje. Roditelji će sve uraditi da njihovo dete bude uspešno, da dobije potrebno znanje i otvori sebi vrata za dalje školovanje i usavršavanje.

Međutim, kako je i samo vreme u kojem živimo brzo i napredno, tako su i obaveze koje deci nameću sve veće i složenije. Zato roditelji često ne mogu da postignu da upišu decu na sve kurseve i časove koje bi želeli, i onda dolaze do dileme šta je najbolje odabrati.

Školica programiranja ,,Smile“ nudi besplatne promotivne časove, baš zbog toga što se roditelji često pitaju da li je njihovo dete uopšte spremno za učenje programiranja, kao i da li je škola u koju ga upišu dobra.

Tokom besplatne edukacije, deca će se upoznati sa načinom učenja u ovoj školi ali će dosta toga i naučiti od samog gradiva. Jednom nedeljno, po 50 minuta, Vaše dete će steći znanje o programima kroz zabavu i igru, koje će kasnije moći da usavrši ako budete rešili da nastavi sa programiranjem i upišete ga u redovnu školicu.

Promotivna edukacija traje četiri nedelje i to je sasvim dovoljno vremena da se proceni da li je školica programiranja prava stvar za Vaše dete. Uz rad putem najnovijih platformi za učenje na daljinu, koristiće se virtuelni računari gde je sve instalirano i spremno za rad, odnosno nijedan od programa nećete morati da posedujete na Vašem računaru, niti da se mučite da instalirate sami.

Dakle, besplatna onlajn školica programiranja je idealna prilika za svako dete, iz bilo kog mesta, u bilo kom delu Srbije, koje ima želju da se oproba u IT stuci. Informatička pismenost je i više nego obavezna ali je treba usvojiti na najbolji mogući način.

Ne postoji dovoljno dobar razlog zašto ne biste dali priliku Vašem detetu i upisali ga u besplatnu promo školicu programiranja, jer nećete potrošiti novac, nećete izgubiti vreme, a dobićete ispunjeno dete, puno novih iskustava i sasvim sigurno lepih uspomena.

Oflajn život je pun zanimljivih priča koje ćemo jednog dana pričati unucima dok će nas oni posmatrati sa nevericom, pamtićemo ih nostalgično ali onlajn život je budućnost i nas, i naše dece i njihove dece, i vreme je da mu pružimo šansu i otvorimo mu naša vrata, a neka naša deca budu u prvim redovima da ga dočekaju.