Smile školica programiranja

smile-skolica-logo3

ZAŠTO je programiranje važno u ranom dobu?

Cute clever schoolboy entering information describing technical characteristics of toy robot while sitting by desk in front of laptop

Svi ćemo se složiti da na mlađima svet ostaje i da budućnost pripada deci. Moraćemo da se složimo i oko toga, da će budućnost koja nas čeka biti potpuno digitalna i da će svet u kome živimo biti u duhu tehnologije, ekrana i računara.

Onda ostaje da zaključimo da bi naša deca, koju čeka pomenuta budućnost i kojoj ostavljamo obećani svet, trebalo da što pre uplove u tehnološke vode, nauče da plivaju u morima računara, telefona i tableta i zarone u čarobne dubine programa, aplikacija i kodova.

Kada se nauči, plivanje se ne zaboravlja, samo se usavršava, zato će deca koja su ovladala ovom veštinom biti spremna za dugu plovidbu zvanu život. Što pre krenu da plove, to će se brže navići na talase inovacija, stalne bure novih zanimanja, i bujice promena.

Sve teče i sve se menja, kako reče grčki filozof, promene su jedine večne, pa je najpametnije što možete da uradite da se što pre prilagodite promenama i novom dobu. A to je doba gde tehnologija napreduje iz dana u dan, i gde najtraženije zanimanje takođe napreduje iz dana u dan.

Možda je nama to malo brzo i previše, ali deci nije, jer deca brzo uče, brzo rastu i brzo napreduju. Brzo će se prilagoditi i promenama, kao i novim tehnološkim zanimanjima. Samo ih treba pametno usmeriti i pružiti im maksimalnu podršku, jer kao što rekosmo, na njima svet ostaje.

Kako programiranje utiče na razvoj dece u ranom dobu

Mnogi naučnici i psiholozi sprovodili su istraživanja i rezultati su pokazali da su učenici, koji su imali programiranje u osnovnoj školi beležili znatno bolje uspehe iz raznih predmeta.

Nisu u pitanju samo predmeti iz prirodnih nauka, već iz društvenih, pa tako osim što su briljirali iz matematike, dobro im je išla i komunikacija, jezici i knjiženost, a unapredili su i veštine rešavanja problema, ojačali su koncentraciju i izoštrili fokus.

Zato su stručnjaci istakli da rano upoznavanje sa osnovama IT-a, ima za decu daleko veći značaj od samog učenja i bavljenja informacionim tehnologijama. Ono ne predstavlja samo dobro plaćeno zanimanje kojem će se Vaše dete baviti, već donosi brojne pozitivne efekte kada je u pitanju celokupan razvoj deteta.

Kada deca u ranom dobu krenu da uče i rade na računarima, razvijaju logičko razmišljanje i kreativni pristup, proširuju vidike, uče kako da rešavaju problem i kreiraju svoje originalne ideje u praksi.

Evo šta naučnici kažu na ovu temu

Stručnjaci koji se bave ovom temom, edukacijom i psihologijom dece, utvrdili su da su osnovni principi na kojim se programiranje zasniva veoma važni za sveobuhvatni razvoj deteta i njegov ukupni uspeh u školi.

Takozvani ,,problem solving”, vežbanje koncentracije, istrajnosti i fokusa, unaprediće detetove sposobnosti u školi ali i u svakodnevnom životu. Principi koji se nauče na časovima IT-a su transverzalni, odnosno dete će znanje koje stekne prillikom učenja iz ovih oblasti prenositi i na druge predmete koji i nemaju neke direktne veze sa ovom oblašću.

Dokazano je da učenici koji su krenuli u ranom uzrastu da uče i vežbaju programiranje, lakše su usvajali gradivo i iz drugih predmeta.

Vašem detetu će MATEMATIKA ići kao od šale!

Recimo, logično je da će deci koja se bave ovom disciplinom, matematika biti dosta laganija i zanimljivija. Oni će zbog toga mnogo bolje razumeti komplikovane matematičke zadatke, i umeće da ih primene i u praksi. A kada im bude dobro išla matematika, onda će im ići i ostali predmeti sa prirodno – matematičkih smerova.

Možda Vam ne deluje logično, ali jezik i književnost je takođe oblast gde će deca kojoj je programiranje blisko, moći da se istaknu. Kodiranje koje se uči, predstavlja svojevrsni jezik, zbog čega mnoge aplikacije za njegovo učenje u ranom uzrastu, počivaju na pričicama koje učenik sam izmišlja i kreira. Na taj način deca stiču veštine iz usmenog i pismenog izražavanja.

Kad smo kod logike, definitivno će im logika i filozofija jednog dana biti predmeti koji će im i te kako ići od ruke, jer logika je veština koju sve vreme vežbaju prilikom savladavanja programiranja.

Likovno i umetnost će im definitivno ići bolje, jer je za ovu oblast najvažnija kreativnost, a zna se da se u velikoj meri kroz IT oblasti trenira baš to.

Programiranje ih podstiče da samostalno i uporno nalaze kreativna rešenja za različite probleme, a u školama programiranja uči se i veb dizajn koji decu može da usmeri na umetničke pravce, kroz koje će moći da se ostvare.

Ako dete ima tendenciju ka umetnosti, dobra stvar je što će znanje o veb dizajnu i programiranju da im omogući i da kreiraju sopstvene umetničke kreacije ali i da od toga dobro zarađuju jednog dana.

Programiranjem deca stiču veštine koje ih vode

kroz život na pravi put

Pored ovih pomenutih školskih predmeta, učenje programiranja u ranom dobu razvija i transverzalne veštine, odnosno prenosive veštine u koje spadaju fokus, timski rad, komunikacija i sposobnost rešavanja problema, što će, složićete se, uticati i na sve ostale predmete koje deca uče u školi, ali i na dalje usavršavanje kroz život.

To su veštine koje će im doneti dobro plaćene poslove, bolju šansu da steknu prijatelje i partnere, kao i veću šansu da se izbore u životu, napreduju i žive kako zaslužuju.

Dovoljno je samo da im date krila i vetar u leđa.

child with cardboard airplane on concrete abstract stair

Na ovaj način ćete detetu omogućiti uspeh i bezbednost

Dakle, bez obzira da li će dete jednog dana rešiti da se bavi informacionim tehnologijama, da li će da kodira aplikacije, bavi se veb dizajnom ili animira crtane filmove, učenje IT-a u ranom dobu omogućiće mu da bude uspešnije u kojoj god struci bude želeo da se oproba.

A ako ipak i reši da se bavi programiranjem, videćete da je ovo zanimanje traženo i u finansijama, maloprodaji, zdravstvu, prosveti i skoro svim drugim sektorima, tako da će moći da bira delatnost, firmu, šefa, kolege, platu, uslove, grad, državu, ma skoro sve, jer ovo zanimanje pruža opcije.

Osim toga, poznavanje osnova IT-a, doprinosi još jednoj podjednako važnoj stvari, a to je dečja bezbednost na internetu.

Sigurno Vam je poznato koliko se to danas zloupotrebljava i jedini način da to sprečite, a da ne dežurate 24/7 nad detetom, je da ga naučite odgovornom ponašanju, a ono što će ga upravo najbolje naučiti tome, je rani dodir sa tehnologijom.

Ukoliko niste spretni sa elektronskim uređajima ili samo ne znate odakle da počnete, preuzmite BESPLATAN priručnik za roditelje i pronađite odgovore i rešenja na nedoumice koje imate.

Koji je najbolji način da deca uplove u programerske vode?

Upoznavanje sa računarima i IT-om predstavlja nezaobilazan segmet kvalitetnog modernog obrazovanja. Može se reći da poznavanje rada na računaru, sada već spada u opštu kulturu. Pored čitanja i pisanja, deca u 21. veku moraju da savladaju i digitalne veštine da bi se smatrala pismenom. Međutim, većina osnovnih škola predmete koji se bave ovom naukom, uključuju tek od viših razreda.

Kako smo malopre pomenuli, deca već od vrlo malih nogu, uz programiranje mogu razviti kognitivne veštine, poboljšati pamćenje i pojačati funkcije i rad mozga. Zato najbolje što možete uraditi, je upisati Vaše dete u školicu programiranja.

Računarsko programiranje je kreativan proces koji programeri izvode da bi rekli računaru kako da obavi neki zadatak. U svojoj osnovi, to uključuje pisanje računarskih programa koristeći programske jezike.

Programiranje za decu obično se uči koristeći sadržaj koji je njima veoma interesantan dok stvaraju projekte koji uključuju kreativan rad. Ukratko, programiranje za decu je uglavnom predviđeno da se radi kroz igru što je deci zabavno da uče. Većina računarskih okruženja u kojima deca prave svoje prve korake u prgramiranju su napravljena da izgledaju kao igrice.

Koja je tajna uspešnog učenja IT-a?

Ne treba Vam neka posebna veština da bi dete uveli u svet programiranja, jedino što je bitno da detetu na zabavan i kreativan način predstavite ovu oblast, odnosno, jedino što je bitno da detetu ne bude dosadno. Naročito onim najmlađim, koji se i dalje igraju i sve što uče, uče kroz igru. U tome i jeste suština.

U školici programiranja Smile, predavači koji su vrhunski programeri i dizajneri i koji se ovim poslom bave nekoliko decenija, na jedan proveren, zabavan i pedagoški način, uče decu da ovladaju tehnologijom.

Oni se zabavljaju i uče, a takav pristup donosi zagarantovan uspeh. U ovu školicu možete upisati decu od 6 do 14 godina, jer su istraživanja pokazala da se upravo u tom periodu odrastanja deci najbolje plasira znanje, i da se baš u tim godinama najbolje uče i usvajaju informacije.

Ono što je takođe bitno, da se učenje prilagodi uzrastu. Pa tako najmlađi za početak uče neke jednostavnije stvari, kreće se od osnove, uče se programi i alati, pa zatim se ide dalje ka kompleksnijim operacijama, programiranju, kodiranju i slično.

Na kraju, Vaše dete će učiti da kodira, montira, animira, dizajnira programira aplikacjie, bavi se 3d modeliranjem, pa čak i robotikom.

Da li znate da je ovo dobitna kombinacija?

U ovoj školici, deca uče programe kroz praksu, interakciju i zabavu i baš zbog takvog načina učenja, znanje ostaje trajno. Školica je online, što znači da sva deca u Srbiji imaju priliku da uče programiranje.

Čas se održava jednom nedeljno i traje pedeset minuta, što je za dete idealna satnica, jer traje dovoljno dugo da može da nauči nešto i dovoljno kratko da mu ne padne koncentracija.

Termini su preko nedelje u večernjim časovima ili subotom preko dana, pa tako možete uskladiti ostale detetove obaveze, ukoliko već ima neke aktivnosti van nastave.

Ono što je takođe odlično za učenje, je to što su u Smile školici programiranja, u pitanju grupna predavanja, pa je deci mnogo zanimljivije da uče sa svojim vršnjacima, ali je bitno i napomenuti da su to manje grupe, da bi se predavači maksimalno posvetili svakom detetu posebno.

Tako da imate dobitnu kombinaciju, druženje ali i učenje. Upoznavanje novih drugara ali još važnije, upozavanje novih veština koje će im otvoriti vrata mnogih perspektivnih profesija.

Kada je najbolje da se počne sa učenjem IT-a?

Potražnja za programerima raste iz dana u dan. Tržište rada je ogromno i broj radnih mesta se povećava svakog dana. Očekuje se da će se u narednih pet godina potražnja povećati za oko 25%. To je definitivno zanimanje budućnosti.

Pre samo nekoliko godina, decu su savetovali da upisuju prava i ekonomiju, kao najtraženiju profesiju, sada se to promenilo. Ako ćete nešto savetovati Vaše dete, onda je to da krene da se bavi informacionim tehnologijama na vreme.

Ne možemo reći da je u nekom trenutku kasno, ali je ipak najbolje da sa tim krene dok se mozak još razvija jer će kasnije sve lakše učiti.

Tehnologija napreduje svakoga dana, pa samim tim i ljudi koji se bave tehnologijom moraju da napreduju. Upravo zato je važno da krene sa učenjem dok je još uvek dete, jer će kasnije lagano usvajati inovacije.

Kids robotics project. Little engineers, boys and girls programming robot, childish amateur radio club, young programmers, clever babies play with androids, vector cartoon flat style isolated concept

Možda se plašite da na silu usmeravate dete ka profesiji koja jednostavno nije za njega. To svakako nije dobra ideja, ali zato treba pružiti detetu prilku da se za početak okuša i upozna svet tehnologije.

Smile školica programiranja nudi BESPLATNE promotivne časove koje će omogućiti deci da se oprobaju u programiranju potpuno besplatno, i na taj način moći će da procene da li žele da nastave da se bave ovom delatnošću.

Četiri nedelje, koliko traje promotvna školica, trebalo bi da bude sasvim dovoljno vremena da shvatite da li je ovo pravi pristup koji će Vašem detetu pomoći da savlada osnove IT-a, kao i da li je Vaše dete baš za ovu profesiju.

S obzirom da je školica online, neće Vama, a ni Vašem detetu oduzeti previše vremena, već samo 50 minuta nedeljno u toplini Vašeg doma.

Dovoljno je da imate računar i dobru internet konekciju, pa će dete kroz igru i zabavu, svakako steći neko osnovno znanje koje mu nikako ne može škoditi, a koje ću mu dalje, ukoliko se odluči da upiše školicu programiranja, pružti podlogu za usavršavanje u profesijama koje obezbeđuju sigurnu egzistenciju.

Ako ne volite da rizikujete – ovo je prava priča za Vas!

Ovo je prava priča za ljude koji ne vole da rizikuju i vole da ,,igraju” na sigurno. Smile školica programiranja Vam nudi opciju da prvo izvidite situaciju, pa tek onda preduzmete dalje korake u usmeravanju Vašeg deteta na pravi put.

A pravi put definitivno je popločan digitalnim ciglama, jer kao što već rekosmo, uz pisanje i čitanje, digitalna pismenost je nešto što je danas, ne potrebno, već neophodno.

Neka dete samo odluči koja će profesija biti njegov životni poziv ali mu bar omogućite da se opremi i naoruža znanjem iz informacionih tehnologija koje će mu olakšati izbor i napraviti podlogu za bolje učenje, bolji posao, pa i bolji život.